TENTANG CORAL WAVES

Coral Waves Sdn. Bhd. merupakan syarikat yang memberi tumpuan kepada pengkomersialan produk penjagaan kesihatan yang inovatif yang berteraskan ekstrak gamat melalui kerjasama rapat kami dengan sepasukan saintis berbakat yang diterajui oleh penyelidik yang tidak asing lagi iaitu Prof. Dato' Dr. Ridzwan Hashim, yang lebih dikenali sebagai Bapa Gamat.

Visi kami: Memajukan gamat sebagai satu bahan mentah - Gamat boleh diibaratkan sebagai satu warisan negara Malaysia yang harus dipupuk dan dimajukan sebagai makanan tambahan (supplemen) yang mampu meningkatkan kesihatan pengguna dari semua lapisan masyarakat , di dalam dan di luar negara Malaysia

Misi kami: Memajukan industri Gamat di Malaysia melalui pengkomersilan siri produk Gamat yang bermutu tinggi yang akan memberi manfaat kepada industri penjagaan kesihatan dan kecantikan.

Gamat secara umum, dan spesies Stichopus Horrens (gamat emas) secara khususnya, merupakan satu bahan yang unik yang dikurniakan dengan ciri-ciri penyembuhan yang menakjubkan terutama untuk anti-radang, anti-sakit dan mengatasi gangguan kesihatan yang berkaitan dengan sindrom metabolik. Walaupun gamat sudah diterima sebagai makanan yang berkhasiat dan mampu memberi manfaat nutraseutikal, masih banyak kajian saintifik harus dilakukan untuk memantapkan penerimaan pengguna terhadap gamat dan pengiktirafan gamat di negara negara lain .

Di Coral Waves, tumpuan kami adalah dalam bidang sains gamat - untuk mendedahkan manfaat gamat sebagai agen terapeutik berdasarkan penyelidikan dan analisis yang menyeluruh supaya dapat mencipta semula pandangan gamat dari alam perubatan tradisional kepada kedudukan yang sewajarnya dalam bidang perubatan alternatif .
Jenama AkuaRiz® berasal daripada gabungan perkataan "Akua", yang merujuk kepada air (aqua) dan laut di mana gamat emas atau timun laut emas sering dijumpai, dan perkataan "Riz" merujuk kepada penyelidikan gamat terkenal yang biasa dikenali sebagai "Bapa Gamat" iaitu Prof. Dato' Dr. Ridzwan Hashim.

Prof. Dato' Dr. Ridzwan Hashim dan pasukannya telah menjalankan penyelidikan ke atas timun laut (gamat) sepsies Stichopus horrens sejak 35 tahun duhulu. Kajiannya amat penting untuk mengenalpasti dan mengaitkan ciri-ciri spesies gamat yang mampu memberi nilai perubatan dan penyembuhan seperti yang dipercayai dalam bidang ubat tradisional sejak zaman nenek moyang.

AkuaRiz® adalah hasil daripada kajian sains selama beberapa dekad yang digabungkan dengan sistem pemprosesan produk yang ketat dan dikeluarkan oleh kilang GMP, dengan menggunakan kombinasi teknologi, kualiti dan innovasi. Produk kapsul Gamat Ekstrak AkuaRiz® adalah kapsul gamat yang pertama diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk pasaran.
Baca Artikel-Artikel Mengenali Prof. Dato' Dr.Ridzwan Hashim DAN PENYELIDIKAN BELIAU
Dalam dunia perubatan integratif masa kini, perlu ada satu pendekatan menyeluruh ke arah kesihatan dan kesejahteraan yang merangkumi pencegahan dan perawatan penyakit. Makanan yang kaya dengan khasiat (sumber haiwan atau tumbuhan) seringkali menjadi kunci ke arah mengecapi kesihatan.

Bagi pengguna yang prihatin, pemilihan makanan tambahan sedemikian hendaklah bukan sahaja berasal dari sumber semula jadi, tetapi juga menitikberatkan teknologi pemprosesan dan pengilangan, bagi memastikan keberkesanan dan tahap khasiat bahan aktif tersebut terpelihara ketika diproses.

Timun laut adalah hidupan marin invertebrata yang berbadan lembut dan menghuni kawasan laut pasang-surut. Ia telah menjadi suplemen yang digunakan secara tradisional selama berkurun lamanya, terutama di Asia dan Timur Tengah. Timun laut juga dikenali dengan sebutan 'penyedut vakum dasar laut', 'trepang' atau 'beche-de-mer", telah menjadi sumber makanan tradisional di negara Timur, terutama China, Korea, Indonesia dan Jepun. Timun laut atau nama tempatan 'Gamat' adalah merujuk kepada spesies tertentu daripada Genus Stichopus Family Stichopodidae yang mempunyai nilai ubat-ubatan.

Topik penyelidikan tentang Stichopus horrens:
a. Pencaman spesies timun laut
b. Nilai dan manfaat pelbagai spesies gamat
c. Penentuan serta kepelbagian genetik gamat
d. Teknologi pemprosesan unik untuk pengekalan nilai khasiat gamat